SAD na Bliski istok šalje nosač zrakoplova kao poruku Iranu

Podijelite objavu:

WASHINGTON, 6. svibnja 2019. (Hina/dpa/Reuters) - Sjedinjene Države rasporedit će skupinu nosača zrakoplova na Bliski istok kako bi poslale "jasnu i nedvosmislenu poruku" Iranu, objavio je kasno u nedjelju savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Raspoređivanje udarne skupine nosača zrakoplova USS Abraham Lincoln pod središnjim zapovjedništvom regije odgovor je "na brojne zabrinjavajuće i rastuće indikacije i upozorenja", kazao je Bolton ne navodeći određenije na što se to točno odnosi.

"Cilj ovog raspoređivanja je poslati jasnu i nedvosmislenu poruku iranskome režimu da će svaki napad na interese Sjedinjenih Država ili one njihovih saveznika biti dočekan nepopustljivom silom", naveo je Bolton u priopćenju.

"Sjedinjene Države ne traže rat s iranskim režimom, no potpuno smo spremni odgovoriti na bilo koji napad bilo Iranske revolucionarne garde, bilo regularnih iranskih snaga", navodi se.

Četiri F-35A Lightning II-a dodijeljena za 4. Expeditionary lovačku eskadrilu nakon slijetanja u zrakoplovnoj bazi Al Dhafra, Ujedinjeni Arapski Emirati, 15. travnja 2019. F-35A Lightning II je raspoređen u nadležnosti zračnih snaga SAD prvi put u povijesti američkog ratnog zrakoplovstva.

SAD su od prošle godine ponovno uvele sankcije Iranu nakon što je predsjednik Donald Trump jednostrano odlučio povući se iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, sklopljenog 2015., na temelju kojeg su bile ukinute sankcije Iranu u zamjenu za njegovo napuštanje programa nuklearnog naoružanja.

Posebice se njima ciljalo na iransku naftnu industriju, glavni izvor prihoda zemlje, s ozbiljnim posljedicama po iransko gospodarstvo.

U travnju je SAD objavio da će se bilo koja zemlja koja kupuje iransku naftu suočiti s američkim sankcijama nastavi li i dalje to raditi.

Također je proglasio Iransku revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom, što je prvi put da SAD upotrebljava tu kvalifikaciju za tijelo koje predstavlja dio nečije vlade.

U znak odmazde Iran je zaprijetio da će blokirati Hormuški tjesnac, jedan od najvažnijih brodskih pravaca koji spaja perzijski zaljev i zaljev Omana, što je izazvalo strahovanja od mogućih oružanih sukoba.