Savjetovanje uzgajivača goveda u RH

Savjetovanje uzgajivača goveda u RH

Gotovo 350 sudionika, od čega više od 200 uzgajivača goveda te značajan broj predstavnika industije, znanstvene zajednice i nadležnih tijela, okupilo se na dvodnevnom 15. savjetovanju uzgajivača goveda u Tuhelju (29. i 30. siječnja).

 

Skup je otvorio ravnatelj HAPIH-a, doc dr.sc. Krunoslav Dugalić, koji se, osim u svojstvu organizatora, sudionicima obratio i u svojstvu izaslanika ministrice poljoprivrede, mr. sc. Marije Vučković. Sudionike skupa pozdravili su i predstavnici suorganizatora, Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg Saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSIM) i Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH), te Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije, koja je, uz Ministarstvo poljoprivrede, pokrovitelj savjetovanja.

 

 

 

 

„U proteklih godinu dana od svog postojanja, HAPIH je uspješno prebrodio velike izazove i uspješno dostigao visoku razinu u ispunjavanju svih zahtjeva koje su pred nas postavljala nadležna tijela, međunarodne institucije i uzgajivači goveda, “ istaknuo je u svom uvodnom govoru ravnatelj HAPIH-a, doc. dr.sc. Krunoslav Dugalić.

„Vrlo smo predani i angažirani i u projektima Mlijeko i meso hrvatskih farmi jer smo svjesni snage nedvosmislenog, jasnog označavanja i važnosti podrijetla hrane u donošenju odluke potrošača prilikom kupovine prehrambenih proizvoda, “ naglasio je ravnatelj HAPIH-a u nastavku, govoreći o sustavu promocije hrvatskih poljoprivrednih proizvoda kroz sustav Hrana hrvatskih farmi i polja, koje je HAPIH preuzeo početkom godine.

Treću godinu za redom, u okviru Savjetovanja predstavljeni su i rezultati natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže. Brončane plakete dobili su Božidar Glavaš, Željko Ilijaš i Zdravko Saks/Obrt Saks, srebrnom plaketom nagrađen je Dalibor Duk, a za najbolju silažu zlatnu plaketu dobio je Anđelko Kopecki iz Sisačko-moslavačke županije.

Prvi dan Savjetovanja održana je dinamična panel rasprava na temu „Upravljanje govedarskom farmom“ te je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o provedbi specifičnih tehničkih aktivnosti u upravljanju uzgojnim programom za mesne pasmine goveda u Republici Hrvatskoj, HAPIH-a sa Savezom uzgajivača mesnih pasmina goveda.

Cilj dvodnevnog savjetovanja je edukacija i informiranje uzgajivača goveda i stručnjaka iz najvažnijih područja govedarske proizvodnje, a predavači su uvaženi pripadnici hrvatske stručne i znanstvene zajednice.

HAPIH