Stotine “zaglavljenih” nakon propasti britanske zrakoplovne tvrtke Flybmi

Podijelite objavu:

LONDON (AP) - Stotine putnika u cijeloj Europi bilo je zarobljeno zbog naglog kolapsa britanske regionalne zrakoplovne tvrtke Flybmi.

Britanski Midland Regional Limited, koji posluje kao Flybmi, rekao je da je podnošenje zahtjeva za administraciju - britanska verzija stečaja, -nastalo zbog većih troškova goriva i neizvjesnosti uzrokovane predstojećim britanskim izlaskom iz Europske unije.

"Trenutno poslovanje i budući izgledi također su ozbiljno pogođeni neizvjesnošću koju je stvorio proces Brexita, što je dovelo do naše nesposobnosti da osiguramo vrijedne ugovore o letenju u Europi i nedostatka povjerenja oko sposobnosti da nastavimo letjeti između odredišta u Europi" priopćila je zrakoplovna tvrtka na svojoj internetskoj stranici u subotu.

Zrakoplovna kompanija zahvalila je radnicima na njihovoj predanosti i rekla je "Teška  srca donosimo ovu neizbježnu odluku". Kompanija je sa 17 zrakoplova povezivala  25 europskih gradova u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švedskoj i Belgiji te prevezla više od 522 tisuće putnika.

Flybmi ide u stečaj

Zrakoplov je vozio 17 zrakoplova na putovima do 25 europskih gradova. U Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švedskoj i Belgiji zaposleno je 376 ljudi i kaže da je prošle godine na 29.000 letova prevezlo 522.000 putnika.

Šef sindikata pilota Brian Strutton izjavio je da je "propast zrakoplovne kompanije došla bez upozorenja i razorna je vijesti za 376 zaposlenika". Naši neposredni koraci bit će podrška pilotima Flybmi-ja i istraživanje s direktorima i administratorima o tome može li se njihov posao spasiti", rekao je.

Britanija bi trebala napustiti EU 29. ožujka, ali postoje ozbiljne sumnje o tome hoće li britanski parlament odobriti sporazum o povlačenju iz Brexita koji je premijerka Terezija May izdogovarala s EU. To svim tvrtkama otežava planiranje poslovanja  nakon odvajanja.

Flybmi je objavio da će svi letovi biti otkazani i savjetovano putnicima da traže povrat novca od izdavatelja kreditnih kartica, putničkih agencija ili putničkih osiguravajućih društava.Putnicima je rečeno da ne dolaze na aerodrome u nedjelju, osim ako se nisu dogovorili izravno s drugim zračnim prijevoznicima.

Kolaps će imati veliki utjecaj na grad Derry u Sjevernoj Irskoj, također poznat kao Londonderry, koji će izgubiti jedinu zračnu vezu s Londonom. Dužnosnici Zračne luke Derry izjavili su da hitno traže novog prijevoznika kako bi veza ostala otvorena.

Čudno je da je Flybmi samo dan prije objave stečaja reklamirao i pozivao putnike da rezerviraju letove za Njemačku na zimski sportski odmor.