Tonkovac: Beljakovi postupci dokaz su njegove tiranije u stranci

Podijelite objavu:

Tonkovac: Beljak je devastirao HSS, ali ga ne može uništiti

Reakcija, odnosno tweet predsjednika HSS-a Krešimira Beljaka na tweet jednog iseljenika da je UDBA izvršila preko 100 političkih atentata izvan Jugoslavije: "Preko 100?? Očigledno nedovoljno. Vidjeli smo tko je radio sranja i tko je uzrokovao ratove od '91. do '99. Fašisti u bivšoj Jugoslaviji i drugim zemljama koji su nažalost pobjegli UDBA-i." Ova izjava čovjeka koji živi u Hrvatskoj, saborskog zastupnika, predsjednika jedne parlamentarne stranke koja je uživala ugled u Hrvatskoj, još je više poremetila stabilnost Hrvatske seljačke stranke, čitave organizacije napuštaju HSS, njeni se pripadnici moraju ograđivati od predsjednikovih izjava te izjašnjavati svoje stavove. Ova je izjava bila povod da o njoj porazgovaramo s Draženom Tonkovcem, suspendiranim predsjednikom jednog od najvećih ogranaka HSS-a u Hrvatskoj.

„Bio sam vrlo jasan još prije četiri godine - bilo je to 2016. godine u rujnu, točnije 14. rujna 2016. kada je bila prva suspenzija velikog broja članova HSS-a. Naš veliki „vođa“ Beljak je u jednom danu, dan nakon izbora suspendirao nas stotinu najutjecajnjih članova HSS-a. To je bio dokaz njegove tiranije u HSS-u. U jednom danu smo kao stranka, kao HSS prešli s desne na lijevu stranu koalicije. No, ambicije vodstva HSS-a, posebno Beljaka o položajima i foteljama koje su dogovarali s SDP-om nisu se ostvarile. Za to nismo bili krivi mi, nas stotinu suspendiranih, već je to bio rezultat ishitrenih i nepromišljenih Beljakovih postupaka“, kazao je Dražen Tonkovac. "Birači, članstvo HSS-a, ne može glasati za nešto u što ni sami ne vjeruju i što se kosi s temeljnim načelima HSS-a. Vodstvo stranke napustilo je temeljne vrijednosti HSS-a, sve zbog svojih fotelja”, ističe Tonkovac.

Veliki broj članova HSS-a dobrovoljno je napustio stranku, neki su izbačeni, neki suspendirani poput Tonkovca kojemu je kasnije skinuta suspenzija jer nije bilo nikog drugog za vođenje općinske organizacije stranke u Čepinu.

„Suspenzija mi je skinuta pred lokalne izbora, jer bi inače HSS izgubio načelnika, dva zamjenika, sedam vijećnika i sve ono što smo u lokalnim izborima ostvarili, ne kao članovi HSS-a već svojim imenom i prezimenom te svojim dosadašnjim radom i dosljednošću“, istaknuo je Tonkovac. Po Tonkovčevim riječima, četiri godine nakon, za mnoge članove HSS-a nemilih događanja, sve više članova negoduje protiv Beljaka. Od prošlih europarlamentarnih izbora Tonkovac je opet pod suspenzijom.

„Bio sam protiv da kao stranka idemo u još ljeviju koaliciju od SDP-a, Amsterdamsku koaliciju. Zbog toga sam suspendiran. Statut koji je za mandata od kada je Beljak predsjednik izmijenjen te kojeg mnogi nazivaju faraonskim također se nije poštivao – kada se raspusti cijela županijska organizacija ide se u imenovanje povjerenika na nivou općine. No, Beljak je imenovao županijskog povjerenika, bez ikakvih konzultacija“, kazao je Tonkovac.

Po njegovim riječima, HSS treba vratiti izvorni politički smjer, bez vrludanja prema ljevici, što je slučaj od kada je Beljak na čelu stranke. “Ne trebaju članovi HSS-a napuštati stranku, trebamo ostati u stranci i vratiti joj sjaj tradicije koji je imala”, smatra Tonkovac i dodaje kako tako nizak rejting kao trenutni, stranka nikada nije imala. “Dva mandata za naredne izbore koje nam nudi SDP treba prihvatiti jer to je trenutno zaista puno za stranku koja ne vrijedi ništa. Suprotno tome, moram naglasiti prije četiri godine nije nama SDP ništa "dao". Imali smo što smo imali, pet mandata, koliko smo i vrijedili. Sad je situacija drugačija, stranka je na niskim granama. Ako ćemo se osvrnuti na zadnje europarlamentarne izbore, prefererencijalnih glasova HSS je dobio svega 6000, za razliku od euro parlamentarnih izbora 2013. kad je dobio skoro 50000 glasova, pa ako to SDP-u vrijedi par mandata….

No, u ovim malobrojnim članovima što su ostali u stranci, počela se buditi svijest, što obećava bolju situaciju. HSS ima dugu i bogatu tradiciju, Beljak ga je devastirao, ali ga ne može uništiti. Ako voli HSS, Beljak i cijelo trenutno vodstvo stranke, ako im nije stalo samo do njihovih fotelja, bilo bi časno da daju ostavke”, poručio je Tonkovac.

Ana ROGAČ

Foto: San KATAVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: