U Čađavici kreće projekt klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom

Podijelite objavu:

U Čađavici potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za gradnju klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom

Općina Čađavica započela je novu 2021. godinu potpisivanjem značajnog gospodarskog Ugovora za područje cijele Općine a i šire. Radi se o Ugovoru o izradi projektne dokumentacije za izgradnju klaonice s rasjekaonicom mesa s  hladnjačom

Inicijativom iz 2019. godine, kojom se želi omogućiti stanovnicima s područja općine Čađavica, a i šire, krenula je realizacija ideje o izgradnji klaonice s rasjekaonicom koja će se graditi u partnerskom projektu s gradom Otokom, a sve u okviru Vladina projekta Slavonija, Baranja i zapadni Srijem.

Klaonica potencijalni zamašnjak povećanog uzgoja svinja

"Kontinuirana problematika smanjenja broja uzgajivača proteklih desetljeća u svijogojstvu, stalni rast uvoza, može se jedino riješiti omogućavanjem uvjeta proizvođačima da ponovno pokrenu ili pak prošire trenutni uzgoj svinja. Kako bi se svima njima pomoglo u plasmanu, Općina Čađavica zajedno s gradom Otokom, inicirala je projekt izgradnje klaonice s rasjekaonicom i hladnjačom," istaknuo je Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica koji je u srijedu 13. siječnja potpisao s Denisom Škugorom iz tvrtke Statera d.o.o. Ugovor o  izradi projektne dokumentacije za izgradnju klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom.

"Općina Čađavica po gospodarskoj djelatnosti pripada poljoprivrednim Općinama. Da bi se ta djelatnost ne samo zadržala već i širila kontinuirano se razmišlja", kako kaže načelnik Rončević, o pružanju poticajnih mjera zainteresiranim mještanima. Tako, a vezano za izgradnju buduće klaonice se razmišlja o mogućem projektu nabavke nazimica kako bi potakli/obnovili uzgoj koji je na području Općine prije bio daleko veći. "Stoga mi u Općini Čađavica nastojimo tražiti i realizirati rješenja u cilju povećanja proizvodnje pa tako i s ovom mogućom mjerom koja bi zasigurno kroz određeno razdoblje stvorila nove proizvođače, a s time utjecala indirektno i na demografsku sliku pri kojoj poslovne inicijative potiču ostanak mladih obitelji na selu što daleko nadvisuje značaj uloženih sredstava u ovakove programe obnove i revitalizacije života na selu.

Kapacitet buduće klaonice prema studiji je zacrtan na približno obradu 60.000 komada svinja godišnje. S obzirom na porast broja uzgajivača crne Slavonske svinje koja je upravo najveća na području koji gravitiraju Čađavici, načelnik Rončević očekuje da će i njima ta klaonica pripomoći u poslu, a također biti i poticatelj širenja uzgoja.

Treba reći da 85% sredstava za izradu projektne dokumentacije daje Država za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu, a Općina pokriva preostali iznos od 15% cijene izrade dokumentacije čija je vrijednost 319.000 kuna bez pdv-a. Projekt izgradnje će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a dio je nastavka Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Certificirana klaonica

Još jednu važnu stvar je naglasio načelnik Rončević, a to je da se klaonica uspostavi kao čisto izvorno domaća uz sve potrebne certifikate koje zahtjeva struka kako bi na  tržištu postala prepoznatljiva upravo za navedeni način obrade i konfekcioniranja proizvoda.

Potpisivanje Ugovora: Mirko Rončević, načelnik općine Čađavica, Danijel Jozić, pročelnik jedinstvenog Upravnog odjela Općine Čađavica, te Denis Škugor  iz tvrtke Statera d.o.o. Osijek
Potpisivanje Ugovora: Mirko Rončević, načelnik općine Čađavica, Danijel Jozić, pročelnik jedinstvenog Upravnog odjela Općine Čađavica, te Denis Škugor iz tvrtke Statera d.o.o. Osijek

Upravljanjem klaonicom do udruživanja proizvođača

Na pitanje o upravljanju budućom klaonicom načelnik Rončević izražava želju da nakon početne faze uhodavanja, o kojoj će se brinuti Općina i Virovitičko-podravska županija, upravljanje preuzmu sami proizvođači te tako udruženi sebe pozicioniraju na tržištu kao čimbenika u proizvodnji kvalitetnog mesa što bi kroz planirane marketinške aktivnosti doprinjelo rastu potražnje za proizvodima koji će se nuditi tržištu.

Regionalna klaonica bi se trebala graditi na području Poduzetničke zone općine Čađavica s obzirom da je na tom prostoru osigurana sva infrastruktura, od vode, plina do električne energije iz obližnje trafostanice.  Potvrdu isplativosti izgradnje klaonice dala je studija što ju je pripemila Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije – Vidra istaknuo je Rončević.

Klaonica poticatelj širenja proizvodnje hrane

O samom projektu pri potpisu Ugovora Denis Škugor iz tvrtke Statera, kao glavni projektant buduće klaonice u Čađavici, a ujedno i glavni projektant klaonice u Otoku, izrazio je zadovoljstvo što će buduće dvije klaonice biti na usluzi proizvođača, koje bi po njegovim riječima trebale biti jedan od onih elemenata koji omogućavaju spajanje zelene i plave Hrvatske, jer domaći proizvodi što ih Slavonija i Baranja mogu proizvesti trebali bi dominantno biti osnovni u plasmanu kroz turističke kapacitete na Jadranu. Ove dvije klaonice stoga bi trebale biti uz samo poslovno djelovanje i poticaj da stanovnici u Slavoniji i Baranji imaju mogućnosti poslovnih inicijativa u kojima je proizvodnja hrane svakako primarna.

Nositelji projekta Vukovarsko-srijemska te Virovitičko-podravska županija kao partneri, te grad Otok i Općina Čađavica izgradnjom dviju klaonica  imaju cilj poticanje uzgoja stočarske proizvodnje te razvitak mesne industrije na području Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

San KATAVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: