U Čađavici prezentiran projekt izgradnje regionalne klaonice

Mirko Rončević, naćelnik Općine Čađavica
Mirko Rončević, naćelnik Općine Čađavica
Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije
Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije
Andrija Matić, , pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu
Andrija Matić, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu

 

U prostorijama Mjesnog doma u Čađavici, održana je početna konferencija projekta „Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom“

Samim projektom, kako i ime kaže, izradit će se projektno tehnička dokumentacija za izgradnju i opremanje dvije klaonice i pratećih pogona za preradu i skladištenje mesa na području Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije.

Projekt je prijavljen na Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Želja nositelja projekta, Vukovarsko-srijemske županije, kao i projektnih partnera: Virovitičko-podravske županije, grada Otoka i općine Čađavica je potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje i to tako da se uspostavi linija proizvodnje mesnih jedinica koje će omogućiti domaćim stočarima povećanje prihoda i rentabilnosti primarne stočarske proizvodnje.

Sve to doprinijet će jačanju infrastrukture mesne industrije temeljem prepoznatih potreba koje predstavljaju preduvjet za razvoj gospodarstva. Vrijednost projekta je preko dva milijuna kuna, a financirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prisutnost saborskog zastupnika Tomislava Tolušića, župana Virovitičko podravske županije Igora Androvića, pročelnika upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrije Matića iz Vukovarsko-srijemske županije i pročelnika istoimenog upravnog odjela Virovitičko-podravske županije Bojana Mijoka, govori o velikoj važnosti ovoga projekta za Slavoniju,  partnerske županije na ovome projektu te ponajviše za grad Otok i općinu Čađavica gdje će se klaonice i graditi.

Ovakvi projekti stvaraju nova radna mjesta i osiguravaju mladima uvjete za ostanak u ruralnim i slabo razvijenim dijelovima Republike Hrvatske, a to je jedan od glavnih ciljeva regionalne i lokalne samouprave.