U Zagrebu otvorena Kuća hrvatske hrane Crotaste

Podijelite objavu:

Jedinstvena promocija i prodaja domaćih proizvoda

Kuća hrvatske hrane Crotaste, novo otvoreni promotivno-prodajni centar u Zagrebu nudi široku paletu prehrambenih domaćih proizvoda – više od 220 proizvoda od stotinjak proizvođača iz cijele Hrvatske

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede

Crotaste, prodavaonica domaćih proizvoda otvorena u centru Zagreba rezultat je suradnje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i tvrtke Agro-klaster iz Vukovarsko-srijemske županije, uz potporu Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije. Cilj je kvalitetnija promocija i uspješnija prodaja domaćih prehrambenih proizvoda, srednjih i malih proizvođača. Kuća hrvatske hrane Crotaste nalazi se u samom centru Zagreba, Cesarčevoj 5, u neposrednoj blizini Europske kuće.

Krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a
Krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a

“Konačno je ostvarena ideja povezivanja plave i zelene Hrvatske”, kazala je prilikom otvorenja Crotaste izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Realizaciji ovog vrijednog projekta pridonijelo je, između ostalog, kazala je Vučković, i relativno brzo rješenje imovinsko pravnih odnosa prostora prodavaonice, na čemu je zahvalila bivšem ministru imovine i sadašnjem ministru obrane Mariu Banožiću. “Okrećemo se domaćoj proizvodnji, što je jako dobro. Sve je više mladih, obrazovanih ljudi koji nakon završenih fakulteta, kreću u poljoprivrednu proizvodnju, a potrošači su sve svjesniji dobrobiti koje nosi kupnja domaćih proizvoda. Na nama, Ministarstvu poljoprivrede je da odgovarajućim mjerama pridonosimo snažnijoj i konkurentnijoj domaćoj poljoprivredi. Nije lako, ali idemo naprijed. Zato na kraju ove godine, premda je riječ o prijevremenim podacima, nogu reći da možemo biti zadovoljni jer bilježimo rast, najveći u posljednjih deset godina. Rezultat je to truda i rada naših proizvođača i provedenih mjera”, kazala je Vućković dodavši kako vjeruje da će se pozitivni trendovi nastaviti.

Očekujemo bolju perspektivu za domaće proizvođače hrane

Mario Banožić, ministar obrane
Mario Banožić, ministar obrane

“Hvala svima koji su na bilo koji način podržali i pridonijeli ostvarenju ovog vrijednog projekta. Veliki dio proizvođača i proizvoda je iz Slavonije koja postaje svojevrsni generator razvoja u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji, a s time i cijela Hrvatska. Živimo u složenim vremenima zbog posljedica pandemije koronavirusa, a ovo je nova prilika za naše proizvođače, novi put za kvalitetan plasman njihovih proizvoda. Unatoč krizi, raditi se mora i pripremati za vrijeme koje, vjerujemo, neće biti teško kao ovo u kojem trenutno živimo. Trebamo biti spremni kada to vrijeme dođe. Vjerujem da će se ponovnim uspostavljanjem slobodom kretanja roba, hrvatski proizvodi naći ne samo na domaćem, nego i na inozemnim tržištima. To je velika promocija Slavonije i svih naših županija uključenih u ovaj projekt”, ustvrdio je Banožić.

 

 

"Dođi da vidiš, dođi da se diviš - kupuj domaće da zdravo živiš!"

Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije
Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije

Zadovoljstvo suradnjom i realizacijom projekta iznio je i Vukovarsko-srijemski župan, Božo Galić. Vukovarsko-srijemska županija konstantno ulaže značajna finacijska sredstva u pospješivanje domaće proizvodnje i promociju domaćih proizvođača.  "Veselim se što smo dočekali da u našem Zagrebu omogućimo prodaju i kupnju domaćih, kvalitetnih proizvoda. To je jedan od kamenčića u mozaiku koji činimo kako bi naša Slavonija i naša Hrvatska postale samodostatne u proizvodnji kvalitetne hrane koja će biti dostupna svima diljem Hrvatske. Rezultat je to potpore Vlade i resornog ministarstva, ministrice Vučković i ministra Banožića, ali i drugih ministarstava. To je i nastavak potpore Projektu Slavonija, Baranja i Srijem, kao i brojnim drugim projektima. Čestitam svima na pripremama i radu, našoj županijskoj tvrtki Agro-klaster što okuplja i pomaže našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u proizvodnji, koristeći znanja i iskustvo znanstvene zajednice”, kazao je Galić koji je završio zaista divnom i inspirativnom rečenicom - "Dođi da vidiš, dođi da se diviš - kupuj domaće da zdravo živiš!" Na kraju, to je i obveza svih nas uvijek, pogotovo danas – kupovati domaće proizvode. Pokatkad ćemo možda platiti za neki proizvod više nego što smo planirali, ali isto tako, više će nam se i vratiti. Kupnjom domaćih proizvoda čuvamo radna mjesta i podržavamo domaću proizvodnju. Najbolje ulaganje u budućnost zemlje.

 

Agroklaster namjerava otvarati "Kuće hrvatske hrane" diljem Hrvatske

Zdenko Podolar, direktor Agroklastera
Zdenko Podolar, direktor Agroklastera

“Treća je godina od osnutka tvrtke Agro-Klaster. Suradnjom i zajedničkim naporima za otvaranje Kuće hrvatske hrane CROTASTE u partnerstvu s HAPIH-om potvrđujemo kako smo na pravom putu uspješnog povezivanja plave i zelene Hrvatske. Agro-klaster je svojevrsna odskočna daska za kvalitetne proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, malih i srednjih proizvođača na zahtjevnom i konkurentnom domaćem tržištu. To nas čini posebno ponosnim”, kazao je direktor Agro-Klastera, Zdenko Podolar.

U promotivno-prodajnom centru površine 130 četvornih metara više je od 220 proizvoda od 100-tinjak domaćih proizvođača. Ima tu kulena, dalmatinskog i istarskog pršuta, GMO free jaja, šparoga, zagorskih mlinaca, vina, maslinovog ulja, paškog sira, ribe iz Jadrana i drugih delicija.

Svim proizvođačima koji to žele omogućena prilika da prodaju svoje proizvode u Kući hrvatske  hrane

"Cilj je malim i srednjim proizvođačima iz cijele Hrvatske osigurati mjesto za promociju i prodaju proizvoda u centru glavnog grada, što je posebno važno u ovim teškim vremenima u kojima smo se našli zbog posljedica pandemije. Sajmova, festivala i drugih oblika promocije domaćih proizvoda nema, pa je našim proizvođačima pomoć prijeko potrebna. Naime, u ovom prostoru uz prodaju, organizirat će se i prezentacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Svim proizvođačima koji to žele dajemo priliku da prodaju svoje proizvode u Kući hrvatske  hrane. Najviše je namijenjeno proizvođačima koji su prerasli prodaju na kućnom pragu, a premali su za samostalan nastup na tržištu. Jedina prednost je ona koji imaju proizvodi koji nose oznaku europske kvalitete", kazao je ravnatelj HAPIH-a dr.sc. Krunoslav Dugalić i pozvao potrošače da podrže domaću proizvodnju kupujući domaće proizvode.

Ana ROGAČ

Foto: San KATAVA

 

 

 


Podijelite objavu: