ZADOVOLJNI SMO REALIZIRANIM U 2018.

2018. godina u Općini Čepin

Kakva je bila 2018. godina za mještane Općine Čepin, što se radilo u komunalnoj infrastrukturi, a što kroz socijalne programe saznajemo od načelnika Dražena Tonkovca.

Demografija na prvom mjestu

NZ: Demografska kretanja u Hrvatskoj zahtijevaju konkretne i žurne aktivnosti kako bi se počeli ostvarivati pozitivni rezultati. Što Općina Čepin čini po pitanju ovog zadatka cijele nacije?

Dražen Tonkovac

Tonkovac: "Djeca su naša budućnost. Vođeni tom idejom, općinsko vijeće prihvatilo je moj prijedlog te donijelo dvije Odluke – Odluku o povećanju potpora za bebe na dvije do četiri tisuće kuna, te Odluku kojom će od 01.siječnja 2019. godine obitelji s troje i više djece ostvarivati pravo na mjesečnu novčanu potporu u iznosu od 200,00 kn po djetetu do navršene 18. godine života djeteta, ako roditelj i dijete za koje se prima naknada imaju prebivalište na području Općine Čepin."

NZ:Što imate u programu za školsku djecu i studente?

Tonkovac: "Za školsku godinu 2018/2019., Općina Čepin, uz bilježnice koje je i proteklih godina osiguravala učenicima osnovnih škola s područja općine Čepin, ove godine sufinancirala je troškove kupnje udžbenika i školskih potrepština. Bilježnice su učenike dočekale u školskim klupama. Još uvijek traje i projekt "Školski obrok za sve" u sklopu kojega su osigurani besplatni školski obroci za svu djecu, a koji sufinanciraju Europska unija, Osječko-baranjska županija i Općina Čepin. I ove godine proračunom Općine Čepin osiguran je novac za stipendije, i to u većem iznosu nego proteklih godina. U odnosu na prošlu godinu, broj stipendija povećan je s 14 na 29, uvođenjem 15 stipendija za deficitarna zanimanja, odnosno zanimanja u kojima nedostaje radnika na našem tržištu rada. No, nije samo povećan broj, već je povećana i visina mjesečne stipendije, pa će tako učenici srednjih škola umjesto dosadašnjih 400,00 kuna ubuduće primati 600,00 kn, dok je stipendija za studente, sportaše i invalide povećana sa 600,00 kn na 800,00 kuna. I dalje se sufinancira prijevoz učenicima osnovnih i srednjih škola, kao  i studentima!

NZ: Što je Općina tijekom ove godine uradila po pitanju uređenja površina namijenjenih dječjoj igri?

Tonkovac: "Uz ostale mjere koje Općina poduzima kako bi osigurala djeci prava koja im pripadaju, brinemo i o njihovom pravu na igru. Uz postojeća dječja igrališta, Općina Čepin tako je nedavno obnovila dječje igralište kod nogometnog igrališta NK Klas, u naselju Ovčara. I Ulica Kralja Tomislava, kao jedna od dvije najduže ulice u Čepinu, dobila je dječje igralište - kupljene su i montirane nove sprave, pa sada i djeca iz ove ulice imaju prikladno mjesto za igru na otvorenom!"

NZ: Koje još programe imate namijenjena mladima?

Tonkovac: "Uspješno je završen projekt "Mala škola tehničkih aktivnosti u Čepinu" uručenjem dva 3D printera osnovnim školama: u ovom projektu sudjelovali su učenici i učitelji tehničke kulture iz Osnovnih škola Miroslav Krleža i Vladimir Nazor Čepin. U sklopu provedbe projekta održano je 25 izvannastavnih radionica u kojima je sudjelovalo više od 350 učenika osnovnih škola s područja Opčine Čepin, te je izrađeno preko 100 tehničkih radova koje su učenici ostavili u školi ili ponijeli kući. Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosila je 34.000,00 kn, od čega je Općina Čepin sufinancirala projekt s iznosom od 27.000,00 kn, Osječko-baranjska županija s iznosom od 3.000,00 kn, te Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije s iznosom od 4.000,00 kn."

"Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati."

Deklaracija o pravima djeteta UN-a 

NZ: Što je još Općina Čepin podržavala kroz socijalne programe namijenjene podizanju razine kulture  življenja na svom području?

Tonkovac: "I ove godine Općina Čepin je financirala projekte udruga koje djeluju na području općine. Ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava je 1.285.000,00 kuna Prijavilo se 38 udruga s 41 projektom, a svi su projekti pozitivno ocijenjeni.

Udruzi umirovljenika i udruzi izviđača Čepin obnovljene su prostorije, pa sada imaju adekvatan prostor za rad udruge.

Čepinski suncokreti su doživjeli svoju punoljetnost, čime se potvrđuje kvaliteta ove manifestacije i interes posjetitelja za istu već 18 godina. Uz pokroviteljstvo Tvornice ulja Čepin, Osječko-baranjske županije i Općine Čepin, 18. Čepinski suncokreti pod pokroviteljstvom su i Europske unije u okviru prekogranične suradnje Interreg V-A Hungary-Croatia Cooperation Programme 2014-2020, u okviru Projekta "Pretvaranje kulturnog nasljeđa "Šokaca" u turističku atrakciju - ŠOKCI".

Potpisan je i ugovor o sufinanciranju projekta „Izrada projektno-tehničke dokumentacije za OČUVAJMO POVIJEST KROZ UMJETNOST“, između Općine Čepin i  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kojim se Ministarstvo obvezuje sufinancirati ovaj projekt do najvišeg ukupnog iznosa od 250.000,00 kuna."

Čepin dobio kružni tok

NZ: Što se ove godine realiziralo po pitanju kominalne infrastrukture?

Tonkovac: "Za sigurnost u prometu realizirano je nekoliko projekata, od kojih je zasigurno i najveći, projekt godine – izgradnja kružnog toka, koji je svečano otvoren u utorak, 04. prosinca. Ugovorena vrijednost samog projekta je 3.600.000,00 kn, od čega je Ministarstvo unutarnjih poslova iz programa "Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske", sufinanciralo 2.400.000,00 kn, dok je preostali iznos od 1.200.000,00 kn sufinancirala Uprava za ceste Osječko-baranjske županije. Za stručni nadzor izdvojeno je 71.000,00 kn. Projektnu dokumentaciju financirala je Općina Čepin. Izgradnjom kružnog toka na ovom problematičnom čvorištu, takozvanom "Čepinskom ipsilonu", uvelike su osigurani najosjetljiviji sudionici u prometu, a to su pješaci i biciklisti. A ipsilon iz doba Turaka otišao je u zaborav!

I dva željezničko-cestovna prijelaza u Čepinu i Livani dodatno su osigurani rampama.

U Zagrebu je 16. svibnja potpisan ugovor o sufinanciranju radova i usluga za projekt Izgradnja prometnih površina i odvodnje u ulici Bare u Čepinu. Ugovor su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac. Ministarstvo je sa 200.000,00 kn sufinanciralo projekt, koji je u međuvremenu i realiziran, pa tako stanovnici Ulice Bare imaju izgrađenu prometnu površinu i odvodnju. Unatoč poskupljenju potpisivanjem ugovora o sufinanciranju s Gradskim prijevozom putnika d.o.o., cijena mjesečne radničke karte ostala je ista, krajnja cijena mjesečne karte za studente je snižena, osigurana je cijena mjesečne karte javnog prijevoza za nezaposlene u visini simboličnih 100,00 kuna.

Zbog povećane brojnosti odraslih komaraca koje su potvrđene monitoringom, Općina Čepin provodila je adulticidni tretman odraslih komaraca sa zemlje na području općine Čepin."

ZA ZELENIJI OKOLIŠ:

NZ: Što se u Općini čini po pitanju ekologije?

Tonkovac: "Općini Čepin odobreno 2.636.131,80 kn za reciklažno dvorište, potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti u iznosu od 430.289,76 kn koje obuhvaćaju edukativne aktivnosti za sprječavanje nastanka otpada, aktivnosti za odvojeno prikupljanje otpada, aktivnosti za uporabu, aktivnosti za zbrinjavanje, te aktivnosti za sanaciju otpadom onečišćenog okoliša. 15. rujna uspješno je provedena još jedna akcija „Zelena čistka“ u Čepinu. Zelena čistka zajednička je jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada i najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na tom putu.

Općina Čepin i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dana 08. lipnja 2018. potpisali su ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, od čega 3300 spremnika za plastiku, te 7 zelenih otoka. Nabavu spremnika provesti će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sufinancirat će se u visini od 85% iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, dok će se preostala sredstva u visini od 15% osigurati u proračunu Općine Čepin."

NZ: Što još možete istaknuti da je u 2018. Godini realizirano, a što mještani mogu očekivati za narednu godinu?

Tonkovac: "U okviru projekta „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“, financiranog u potpunosti od strane Europske unije u iznosu od 14.615,00 eura, u okviru programu Europa za građane, predstavnici Općine Čepin, poduzetnici, poljoprivrednici i predstavnici udruga, boravili su u Herceg Novom u Crnoj Gori od 17. do 20. rujna 2018. godine. Svi zajedno predstavili su općinu Čepin kroz gospodarstvo, kulturu, povijest, tradiciju i običaje, a potpisan je i sporazum o suradnji s općinom Herceg Novi.

Posao za žene

Projektom „OSNAžena“ zaposleno je 10 žena s područja općine Čepin, koje će obilaziti i pomagati starije i nemoćne osobe, njih gotovo 80, tijekom 24 mjeseca. Time će se utjecati na poboljšanje životnih uvjeta starijih osoba koje se teško skrbe o sebi i vlastitom domaćinstvu. Ženama će se kroz 24 mjeseca, koliko projekt traje, omogućiti povećanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada kroz dodatno obrazovanje kako bi nakon završetka projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

Potpore poljoprivrednicima, besplatni internet...

Na sjednici općinskog vijeća u studenom osnovana je i javna vatrogasna postrojba.

Proračunom za 2018. godinu osigurana su sredstva za sufinanciranja u poljoprivredi – osiguranje usjeva, analizu tla, ekološku proizvodnju, pčelarstvo…

Prijavljeni su i brojni projekti na natječaje koje su raspisivala ministarstva. Između ostalog, Općina se prijavila i na prvi Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih inicijativi WIFI4EU. Europska komisija je u petak, 07. prosinca objavila službene rezultate, nakon prvog Poziva, a na popisu dobitnika vrijednosnog kupona od 15.000,00 eura za uvođenje besplatnog interneta našla se i Općina Čepin! Javne pristupne točke besplatnom internetu moći će se postaviti po naseljima, na mjestima gdje se okupljaju mještani, središtima života lokalne zajednice.

Očekuje se odgovor Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za Industrijsku zonu, za dovršetak izgradnje komunalne infrastrukture, vrijednosti 12 milijuna kuna.

U međuvremenu je za projekte otplaćeno, što kratkoročnih, što dugoročnih obveza, oko 3 milijuna kuna."

S.K.